Comença la temporada de calçots

Fa només unes setmanes que va començar la temporada d’una verdura tan emblemàtica al Baix Llobregat com la carxofa, però ara també ha arribat l’època dels calçots. A Central Parc ja tenim a la venda aquest producte típic de la gastronomia catalana, que cada vegada està més consolidat al Parc Agrari del Baix Llobregat.

Tot i ser un cultiu tradicional de la zona del camp de Tarragona, en concret de la ciutat de Valls, ja fa més de 20 anys que els calçots es van començar a introduir al Baix Llobregat. Actualment, la majoria d’agricultors del Parc Agrari en cultiven, ja que la terra arenosa de la zona ofereix collites d’alta qualitat. Tot i això, només els productors tarragonins compten amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

El calçot deu el seu nom a la manera de cultivar aquesta varietat de la ceba, ja que per allargar-la es calça amb més terra i es repeteix el procés dues o tres vegades. Els calçots són els brots d’una ceba blanca que ha estat replantada i es considera una planta de dos cicles de cultiu, que s’allarguen durant dos anys. A Central Parc disposem de 300 metres quadrats destinats al cultiu de calçots. Aquesta temporada hem plantat al voltant de 150 kg del producte, que es ven per manats de 25 unitats.

El calçot destaca perquè és un dels únics productes que es troba als mercat exclusivament durant la seva temporada natural, que comença al gener i s’allarga fins a mitjans d’abril. En canvi, a dia d’avui, la majoria de les altres fruites i verdures es consumeixen tot l’any a causa de les importacions.

El calçot del Baix Llobregat també s’ha convertit en un exemple de producte de proximitat, ja que la major part es venen directament a comerços de la zona. Durant la temporada, molts establiments del Baix Llobregat ofereixen menús elaborats a partir del calçot. Alguns participen en la campanya gastronòmica Els Sabors de l’Horta, per garantir que les fruites i hortalisses que serveixen són Producte FRESC del Parc Agrari.

En els darrers anys, les vendes han crescut a un ritme exponencial, fins al punt de duplicar-se en l’última dècada. A més, el Baix Llobregat ja cultiva al voltant del 30% dels que es venen a Catalunya i les previsions indiquen que el creixement continuarà.

Tradicionalment, el consum recau en les calçotades, la principal causa que el producte estigui tan de moda. Per cuinar-los, primer es couen els calçots a la brasa i quan estan ben fets s’emboliquen amb paper de diari, fins que es mengen acompanyats de salsa romesco i carn a la brasa. En els darrers anys, han aparegut noves receptes que utilitzen el producte com per exemple la tempura o els bunyols de calçots i la lasanya de bacallà i calçots.

Si vols comprar els nostres calçots, posa’t en contacte amb comandes@centralparc.cat