Calçots

Varietat: Comú

Temporada de consum: De febrer a abril

Cicle de cultiu: La plantada dels calçots es comença a fer a l’agost. El cicle des que es planten fins que el recullen s’allarga durant uns tres mesos.

Nutrició: Són molt rics en aigua i fibra, tenen efectes antioxidants i ajuden a eliminar productes nocius. També netegen les artèries i retarden el creixement de virus, fongs, bacteris i altres organismes patògens. Es fan servir per millorar de malalties com la hipertensió, l’arteriosclerosi, l’angina de pit i altres relacionades amb la mala circulació. Tenen un efecte dilatador de l’intestí i, per tant, convé no abusar-ne.

Curiositats: És una hortalissa típica de la gastronomia catalana. El calçot és cadascun dels brots d’una ceba blanca que ha estat replantada. Els brots, a mesura que van creixent es calcen, d’aquí apareix el seu nom. El menú de la calçotada consta d’una vintena de calçots per persona acompanyats amb salsa romesco. És habitual posar-se un pitet per no tacar la roba a l’hora de consumir-los, ja que tal com surten de la brasa cal pelar-los i sucar-los a la salsa per immediatament ser consumits.