Som guanyadors del premi al foment de l’ocupació Josep M. Piñol 2016!

L’organització Acció Solidària Contra l’Atur (ASCA) ha atorgat a Central Parc el premi al foment de l’ocupació Josep M. Piñol 2016. El nostre projecte titulat Central Parc: Verdures solidàries i sostenibles “made in” Sant Boi ha rebut la distinció en la categoria d’iniciativa innovadora de lluita contra l’atur.

La 19a edició d’aquests guardons es presenta amb l’objectiu de reconèixer la innovació i la trajectòria de les entitats i empreses que treballen a favor de crear o consolidar ocupació. L’elecció de les organitzacions premiades ha anat a càrrec d’un jurat format per experts i representants de diferents col·lectius relacionats amb el treball social i l’ocupació. La distinció està dotada amb un premi de 10.000 euros destinat a impulsar i promoure el projecte.

L’ASCA ha guardonat la cooperativa per l’esforç en la recerca i l’aplicació de noves maneres de lluitar contra l’atur. El jurat ha valorat que el projecte s’adreci a facilitar la inserció sociolaboral a través de la formació i ocupació de persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat social. La iniciativa ha encaixat perfectament en la distinció ja que hi participen joves sense els estudis secundaris finalitzats i que volen reinserir-se en el circuit educatiu, aturats de llarga durada majors de 45 anys i també persones refugiades o sol·licitants d’asil.

A més, Central Parc ha destacat perquè enfronta una altra problemàtica: l’abandonament de terrenys agrícoles en desús del Parc Agrari del Baix Llobregat. La recuperació de parcel·les per produir fruites i verdures ecològiques permet generar ocupació d’una forma diferent. La directora i sòcia cofundadora de la cooperativa, Rebeca Segura, ha reivindicat en l’acte “el potencial immens del Parc Agrari per redistribuir la riquesa i produir llocs de treball”.

D’altra banda, l’aspecte innovador del nostre projecte s’exemplifica en el trencament del model tradicional de la pagesia en favor d’un sistema cooperatiu de professionals de diversos sectors. Aquesta visió empresarial diferent a l’habitual es complementa amb la labor de sensibilització de la societat en favor d’hàbits de consum alimentari més responsables. A més, la iniciativa treballa en xarxa amb altres productors per establir una cultura col·laborativa i d’intercanvi.

L’esdeveniment s’ha celebrat el 30 de novembre al Palau Macaya, de l’Obra Social “La Caixa” (Eixample, Barcelona) i ha comptat amb la presència d’un centenar d’assistents. L’entrega dels reconeixements també ha premiat la Fundació Adsis per la seva trajectòria a favor de l’ocupació laboral, sobretot entre els joves. A més, els guardonats en les dues categories de l’anterior edició, la Cooperativa l’Olivera i l’ONG Espigoladors, han sortit a mostrar l’evolució dels seus projectes en el darrer any.

L’acte ha inclòs una conferència de l’exministre Joan Majó titulada Contra la desigualtat: regular el mercat o redistribuir la renda. Majó ha criticat que en un mateix període “els salaris més baixos han disminuït un 28% i els més alts han augmentat un 20%”. També ha desmentit que sortim de la crisi perquè argumenta que la recuperació del creixement no s’està distribuint entre la població i ha assegurat que l’economia col·laborativa reduirà el consum de productes materials. Per concloure, ha demanat que es recuperi la inversió en sanitat i educació perquè són els sectors que construeixen el capital humà d’un país.

L’exministre, que és un dels patrons d’ASCA, ha ressaltat la lluita per crear llocs de treball de l’entitat impulsora dels premis, que fa 35 anys que s’implica per canviar la situació d’injustícia amb solidaritat. L’entitat dóna suport a persones o col·lectius que presenten projectes que generen ocupació per mitjà de microcrèdits sense interès.

Voleu saber què n’han dit a la xarxa?